Зъбните импланти в момента са най-наложеният метод за заместване на липсващи зъби. Тъй като се вкарват директно в костта, те се държат точно като нормален зъб и могат да се използват като такива.

Дори от естетична гледна точка, опитният зъболекар може да направи така, че зъбният имплант да не се различава от другите зъби, възстановявайки за лекувания пациент красотата на изгубената усмивка.

Защо зъбните импланти са толкова ценени?

Зъбните импланти обикновено са изработени от титан, високоустойчив метал и керамична или циркониева част, наречена корона, фиксирана към самия имплант чрез протезната опора. Титаниевият имплант се вкарва директно в костта, под формата на метален винт, който действа като корен на зъб, а върху него е фиксирана корона.

Както титанът, така и керамиката не са материали, избрани на случаен принцип. Заради химичните си свойства, които ги правят съвместими с тъканите на човешкото тяло, и двете са високо ценени в медицината. Те не причиняват алергии и докато пациентът не страда от сериозни заболявания на костната система, те са надежден метод за заместване на изгубените зъби.

Също така, правилно поддържан, имплантът може да продължи своят живот толкова дълго, колкото естествените зъби. Освен това грижата за него не включва специална хигиена на устната кухина, а само спазване на основните правила, а именно ежедневното миене на зъбите и завършването на ритуала с помощта на конец за зъби и вода за уста.

Какво включва поставянето на зъбен имплант?

Процесът, чрез който се поставя зъбен имплант, може да варира от пациент на пациент. Ето защо, консултацията с опитен зъболекар и светостта на всички показания, предоставени от него, е абсолютно жизненоважна. Като цяло, ако не възникнат усложнения, медицинската процедура се извършва по следния начин:

В първата фаза е необходимо да се извършат стоматологични ренгенови снимки и медицински прегледи според показанията на лекаря. Въз основа на тях зъболекарят ще определи дали пациентът е подходящ за поставяне на зъбен имплант;

След това, ако зъболекарят прецени, че зъбният имплант има шанс за успех се преминава към следващата стъпка, самата медицинска процедура, която се извършва под локална анестезия. В този момент зъболекарят ще направи разрез във венеца, за да разкрие костта и да вкара титановата част в нея;

След поставянето на импланта, в повечето случаи зъболекарят ще постави лечебен винт, за да предпази вътрешната резба. Тази стъпка е необходима, за да се даде на венците необходимото време за заздравяване.

След като венците заздравеят, поставените импланти се разкриват, лечебният винт се отстранява, взема се специален протетичен отпечатък, към имплантите се мотират метални надстройки наречени абътмъни, а върху тях се монтира короната изработена заедно от зъболекаря и неговия зъботехник.

Връзката между титановия винт и зъбната коронка се осъществява с помощта на протезната опора, направена от метал.

След лечението наличието на имплант включва и периодични стоматологични прегледи. В случай на инфекция, шансовете за успех на импланта намаляват.

Когато е време да се помисли за поставяне на зъбен имплант?

Когато процесът на растеж приключи и костите вече не растат, всеки възрастен може да обсъди със зъболекаря си възможността за замяна на липсващите му зъби със зъбни импланти. В повечето случаи, ако човекът, който иска имплант, не е пушач и не страда от диабет или остеопороза , няма противопоказания за поставянето на зъбен имплант.

Каква е цената на зъбния имплант?

Цената на зъбния имплант зависи до голяма степен от качеството на предпочитаните от пациента марки.

За по-точна оценка на цената единственият човек, който може да направи точно изчисление, е зъболекарят. След ренгеновите снимки и необходимите анализи той може да определи дали е необходима допълнителна костна присадка и може да обясни ползите от всеки вид имплант, за да може пациентът да направи максимално най-добрият и информиран избор.