Зъбните импланти са вече доказал се метод за заместване на липсващи зъби или за изграждане на изцяло нова усмивка. Ако преди бяха по-малко познати, то сега те са чест избор и от зъбните специалисти, и от пациентите. Ето и кои са най-големите предимства на имплантите.

Какво трябва да знаем за зъбните импланти?

Знаете ли, че близо 2,3% от световното население страда от пълна загуба на зъби, а статистиката за България показва че над 750,000 българи нямат нито един зъб в устата си. 18-годишните младежи у нас имат средно по 6 кариеса и 1 изваден постоянен зъб, а във възрастовата група от 35 до 44 години броят на липсващите зъби нараства до 6. Дали поради лоша хигиена, заболяване на корените, генетично предразположение или инцидент, загубата на зъбите често се отразява на човек физически и психически.

Затова не е чудно, че все повече хора, търсещи трайно решение, за да се справят с липсата на един или повече от своите зъби, го откриват в денталните импланти. Според здравето на пациента и това доколко подходящ е за процедурата, последни проучвания в областта показват над 95% успеваемост на импланти, сравнени с други традиционни дентални решения.

Какво представлява зъбният имплант?

Зъбният имплант е малък метален винт, който хирургически се прикрепя към челюстта и замества корените на един или повече липсващи зъби. След като е добре прикрепен и вече е стабилна основа, върху импланта могат да се изградят красиви здрави зъби. Това може да е коронка, ако замества един зъб, мост при няколко зъба, или протеза при липсващи зъби. Имплантът не се вижда, а изградената върху него структура се прави максимално близо до естествените зъби на пациента чрез модел на захапката му.

Какви видове импланти съществуват?

Макар за момента да няма единно приета класификация на зъбните импланти, в практиката те могат да се разделят по няколко показателя.

В зависимост от вида на имплантирането може да се разделят на вътрекостни или надкостни. Надкостно поставяните, наричани и субпериостални, не са фиксирани в костта, а над нея. Дават по-лоши резултати, като липса на стабилност, затова вече не се поставят.

При вътрекостно имплантиране, както подсказва и името, имплантът се поставя в костта на пациента. Могат да са едночастови (базални) и многокомпонентни. Базалните зъбни импланти почти не се използват в съвременната практика, защото гладката им повърхност, многото усложнения и ниска успеваемост правят невъзможен процеса на остеоинтеграция (приемане на импланта от организма).

Многокомпонентните, или съвременни, имат една част самият имплант и втора част надстройка (абатмънт), която се поставя над зъбния имплант и служи за задържане на короната или моста. Двете части се свързват със специален винт. Това позволява по-лесно и прецизно поставяне дори и на труднодостъпни места.

При разглеждане на зъбните импланти според размера им могат да са къси и конвенционални. Късите импланти, с размери между 6 – 9 мм, са много подходящи при пациенти, които нямат достатъчно височина на костта. Според наличната кост на пациента дължината на импланта може да достигне 14-16 мм. Тъй като всеки пациент има своите специфични нужди, производителите на импланти се стремят да предлагат разнообразие от размери за откриване на най-доброто решение.

Какви са предимствата на денталния имплант?

Може да изглежда максимално естествено и да го усещате като вашия зъб. Това позволява на много пациенти да придобият увереност и да се усмихват отново, без притеснение от вида на зъбите си.

При поставянето не се увреждат съседни зъби, за разлика от други методи, като мостове, при които има 30% шанс зъбът, използван за закрепване, да се разруши в следващите 5-7 години.

Ако липсва един зъб, обикновено се наблюдава изместване и промяна в положението на съседните. Тези деформации могат да причинят нарушения на темпоромандибуларната става, благодарение на която отваряме и затваряме уста, изразени в болка, повишена чувствителност, проблеми с говора, и други.

Поради тяхната по-голяма стабилност, имплантите не причиняват трудност при говорене, за разлика от зъбните протези, които не са стабилни в устата.

Доближават се най-много до естествената здравина на зъбите, заради биологично съвместими здрави материали от които се изработват. Това позволява да захапвате и дъвчете храните спокойно, сякаш сте с вашите естествени зъби. А материалите, които се използват, нямат риск от процеси на кариеси и гниене, за разлика от естествените зъби.

Предпазват костта на челюстта. Със загубата на ваш зъб, губите не само видимата му част, но и корените, които са част от структурата на челюстта. Импланта запълва тези липсващи корени, а тялото формира нова тъкан около него. Тази добра връзка между имплант и кост е от изключителна важност, защото спира загубата на костна маса в челюстта и помага тя да е здрава. Пациенти, загубили голяма част от зъбите си, забелязват, че формата на лицето се променя и отпуска, особено в линията на челюстта, което състарява вида на човек. Това води до промяна в самочувствието и депресия.

Докато коронките и протезите имат определен живот, обикновено 10-20 години, след които трябва да се сменят, поставени правилно зъбните импланти имат доживотна гаранция. Няма нужда да се притеснявате, че трябва да ги сменяте. Макар процедурата да изглежда като голяма първоначална инвестиция, след като веднъж са добре прикрепени, нямате други разходи. За разлика от протезите, при които трябва постоянно да купувате различни гелове за прикрепяне или разтвори за почистване.

Има ли подходяща възраст за поставяне на зъбни импланти?

Макар това да е специфично за всеки пациент, според последни проучвания в областта е добре да се избягва поставяне на импланти при пациенти под 18 години. Най-добри дългосрочни резултати се постигат при пациенти между 25-30 години.

Как да разбера дали мога да си поставя зъбни импланти?

Макар в областта на имплантологията постоянно да се работи към подобрение и откриване на решения за все повече пациенти, някой все още не са подходящи за дентални импланти. Най-подходящи са хора със здрава костна структура с добра плътност.

Преди поставяне на импланти трябва да се направи консултация с имплантолог, за да се определи плътността и в случай на нужда да се направи лечение за костна регенерация.

Ако, например, приемате определени препарати или лекарства, потискащи имунната система, няма да сте подходящ за импланти.В такъв случай може да се разгледат други методи за възстановяване на дъвкателната ефективност.

Какви са потенциалните рискове при поставяне на зъбни импланти?

Поставянето на зъбен имплант е хирургическа интервенция и като такава носи определени рискове. Може да се получи увреждане на зоната около импланта, фрактура, или инфекция. Много често при лечението с импланти при пациенти пушачи, изследванията показват по-голяма загуба на кост около импланта, в сравнение с непушачите. Като цяло, рисковете са изключително ниски, а отхвърлянето на имплантите, което притеснява пациентите, всъщност е изключително рядко срещано.

Разбира се, ако се насочите към имплантите, за да възстановиш своята усмивка е най-добре да направите консултация на място с наш специалист-стоматолог. От дентална клиника VM Dent винаги се стремим да осигурим спокойствието на своите пациенти, като се стараем да са добре информирани за всички възможности, етапите на лечението и да знаят, че могат да разчитат на нас.