FAQ

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Ортодонтското лечение никога не е спешно.

Цената не зависи от продължителността на лечението, а от видовете брекети и тяхната естетика.

Препоръчително е първият профилактичен преглед, проследяващ подреждането на зъбите, да започне по-рано, когато децата са във възрастта на млечно съзъбие: между 3 и 5 години. Това е период, в който добрият ортодонт ще забележи предпоставките за по-тежки деформации. При смесено съзъбие, между 6- и 11-годишна възраст, ортодонтски проблем най-често се лекува със сменяеми пластмасови апарати (шини). Възрастовата ортодонтия с брекети обичайно започва след навършване на 11-12 години.

Няма значение дали лекуваме с най-скъпите брекети – керамични самолигиращи – или с по-бюджетни. Трябва да сте спокойни, че при добър специалист и в двата случая крайният резултат е абсолютно еднакъв. Разликата между по-скъп и по-бюджетен вариант е в комфорта, който пациентът усеща по бузите.

До шест дни след поставяне на брекетите ще свикнете с първоначалното ново усещане.

Във всеки случай ще имате лек дискомфорт и за близо седмица ще забелязвате изтръпване и едва доловима болка в зъбите. Тя започва около 24 часа след поставяне на брекети и се усеща в предните зъби по време на хранене. Добрата новина е, че ще свикнете и много бързо това напрежение ще отшуми.

Когато сте с брекети, е нужно да промените хранителните навици: да избягвате отгризване и отхапване на твърди храни, да режете на парченца твърдите плодове, да ограничите ядките и да се окажете от дъвките.
По време на процедурата по поставянето на имплантите изобщо не боли. Болката идва, след като спре действието на упойката – няколко часа след самата процедура. Тя е поносима с обезболяващите, които ще ви изпишем. Колко дълго ще изпитвате болезненост зависи от това на кое място е изваденият зъб, има ли премахване на кисти или грануломи, имало ли е инфекция в костта, или присаждане на кост. Рядко се наблюдава повишаване на температура в рамките само на ден, но за очакваните реакции подготвяме всеки пациент. Добрата информираност създава усещането, че всичко е наред, тъй като за нас спокойствието ви по време на самото лечение и след това е много важно, защото е част от професионализма ни.
Преди да започнем лечението, ще снемем цялата информация за здравето ви – алергии, минали или съществуващи заболявания, контролирани хронични диагнози. От параклиничните изследвания ще ви насочим за рентгенографско изследване, а когато случаят изисква, ще ви изпратим на 3Д за триизмерна снимка на костта. Винаги изискваме информация за здравното състояние на пациента  –добрата подготовка в това отношение е задължителна за успеха на лечението.
Имплантологичното лечението продължава от 3 дни до 9 месеца, като по-дългият срок се отнася за случаи при възпалителни огнища на меки тъкани и присаждане, при което изчакваме костта да се интегрира.
Екстракцията (изваждането) на зъб и поставянето на имплант може да стане само с едно посещение. Стъпките в лечението са: 1. Безплатен преглед. Рентгенография – панорамна снимка или 3Д при съмнение за изменение в костта. Проучваме общото здравно състояние. 2. Слагаме импланти и шевове. Зашиваме. Слагаме временни зъби. 4. След период – индивидуален за всеки пациент – най-често три дни, в по-трудните клинични случаи 9 месеца, вземаме дигитален отпечатък. 5. Слагаме циркониеви зъби – така завършваме естетиката и възстановяваме дъвкателната функция. 6. Пациентът е доволен.
Цената се определя от имплантологичната система, която избираме. Във VM Dent работим с израелски и с швейцарски импланти. И двете системи имат своите предимства. С коя ще работим, решаваме заедно с пациента, в зависимост от тежестта на проблема, с който идва при нас. По-важно е да знаете, че имаме практика (призната като отлична от нашите пациенти) да предлагаме пакетна цена за цялостно лечение на челюст. Изчислена като пакет цената е изключително конкурентна и достъпна в сравнена с имплант само на един зъб. Пакетната цена е за четири импланта с 12 зъба в обща конструкция (протеза).
Цената на имплантологичното лечение зависи и от избора на материал за цялостно протезиране. Може да бъде акрилова пласмаса или циркониева керамика.